Allergenen lijst

VOORTEST

  1. CAUSTICUM 30 DH
  2. HISTAMINE 8 DH – (chemische neurotransmitter die door het lichaam wordt aangemaakt tijdens een allergische reactie)
  3. HISTAMINE 30 DH
  4. HISTAMINE 60 DH
  5. ALCOHOL
  6. MELKSUIKER (lactose-Intolerantie)

 

VERZAMELAMPULLEN

  1. PEULVRUCHTEN
  2. BLADGROENTEN
  3. KOOLSOORTEN
  4. KNOLGEWASSEN
  5. STENGELGEWASSEN
  6. VRUCHTEN
  7. PADDESTOELEN
  8. CITRUSVRUCHTEN
  9. INHEEMSE VRUCHTEN
  10. UITHEEMSE VRUCHTEN
  11. VLEES/GEVOGELTE
  12. VIS
  13. SCHAAL- & SCHELPDIEREN
  14. ZUIVEL PRODUCTEN
  15. GRANEN
  16. KRUIDEN/ SPECERIJEN
  17. NOTEN
  18. DRANKEN
  19. ALCOHOLISCHE DRANKEN
  20. OLIËN EN SAUZEN
  21. SNOEP
  22. BAKPRODUCTEN
  23. ZOETSTOFFEN
  24. AROMA’S/ETHER. OLIËN & SMAAKSTOFFEN
  25. KLEURSTOFFEN
  26. ANTI-OXYDANTEN
  27. CONSERVERINGSMIDDELEN
  28. EMULGATOREN, STABILISATOREN
  29. INHALATIE- ALLERGENEN
  30. BOOMPOLLEN
  31. KRUIDENPOLLEN
  32. GRASPOLLEN
  33. GRAANGEWASPOLLEN
  34. INSEKTEN
  35. UITLAATGASSEN
  36. BESTRIJDINGSMIDDELEN
  37. CHEMICALIËN

 

GROENTEN:

PEULVRUCHTEN

  1. BONEN, BRUINE
  2. BONEN, WITTE
  3. CAPUCIJNERS
  4. DOPERWTEN
  5. LINZEN
  6. PEULEN
  7. SNIJBONEN
  8. SOJABONEN
  9. SPERCIEBONEN
  10. SPLITERWTEN
  11. TAUGÉ
  12. TUINBONEN

 

BLADGROENTEN

  1. ANDIJVIE
  2. KOMBU (ZEEWIER)
  3. LOLLO ROSSO (Rode sla)
  4. POSTELEIN
  5. SLA, KROP-
  6. SLA, ROOD
  7. SLA, VELD-
  8. SLA, IJSBERG-
  9. SPINAZIE

 

KOOLSOORTEN

  1. BLOEMKOOL
  2. BOERENKOOL
  3. BROCCOLI
  4. KOOL, CHINEES
  5. KOOL, GROEN
  6. KOOL, ROOD
  7. KOOL, SAVOOIE
  8. KOOL, SPITS-
  9. KOOL, WIT
  10. SPRUITEN
  11. ZUURKOOL

 

KNOLGEWASSEN

  1. AARDAPPEL
  2. AARDAPPEL, NIEUW
  3. AARDAPPEL, ZOET
  4. ARTISJOK
  5. BIETEN
  6. KNOFLOOK
  7. KNOLRAAP
  8. KNOLSELDERIJ
  9. RADIJS
  10. RAMENAS
  11. UI
  12. UI, ROOD
  13. WORTELEN

 

STENGELGEWAS

  1. ASPERGE
  2. BLEEKSELDERIJ
  3. PREI
  4. RABARBER
  5. WITLOF

 

VRUCHTEN

  1. AUBERGINE
  2. COURGETTE
  3. KOMKOMMER
  4. PAPRIKA
  5. POMPOEN
  6. TOMAAT

 

PADDESTOELEN

  1. CHAMPIGNONS
  2. CHAMPIGNONS, CHINESE
  3. OESTERZWAM

 

VRUCHTEN

CITRUSVRUCHTEN

  1. CITROEN
  2. GRAPEFRUIT
  3. LIMOEN
  4. MANDARIJN
  5. SINAASAPPEL

 

INHEEMSE VRUCHTEN

  1. AARDBEIEN
  2. ABRIKOOS
  3. APPEL
  4. BOSBES
  5. BRAAM
  6. FRAMBOOS
  7. KERS, ZOET
  8. KERS, ZUUR
  9. PEER
  10. PRUIM

 

UITHEEMSE VRUCHTEN

  1. ANANAS
  2. AVOCADO
  3. BANAAN
  4. DRUIF, BLAUW
  5. DRUIF, WIT
  6. GEMBER
  7. GEMBER, GECONFIJT
  8. KIWI
  9. KRENTEN
  10. MANGO
  11. MELOEN
  12. PERZIK
  13. ROZIJNEN
  14. WATERMELOEN

 

VLEES / GEVOGELTE

  1. EIGEEL
  2. EIWIT
  3. EENDENVLEES
  4. KALFSVLEES
  5. KALKOEN
  6. KIPPENVLEES
  7. LAMSVLEES
  8. PAARDENVLEES
  9. RUNDVLEES
  10. SCHAPENVLEES
  11. VARKENSVLEES
  12. VARKENSVET

 

VIS

  1. FOREL
  2. HARING
  3. HEILBOT
  4. KABELJAUW
  5. KARPER
  6. PALING
  7. SARDIEN
  8. SCHOL
  9. TONIJN
  10. ZALM
  11. ZEETONG

 

SCHAAL- & SCHELPDIEREN

  1. GARNAAL
  2. KRAB
  3. KREEFT
  4. MOSSELEN
  5. OESTER
  6. SCHELPDIEREN, KLEINE

 

ZUIVELPRODUCTEN

  1. CHOCOLADEMELK
  2. GEITENMELK
  3. HALVARINE
  4. KARNEMELK
  5. KAZEN, HARDE
  6. KAZEN, FRANSE
  7. KOEMELK
  8. KWARK
  9. KWARK, RECHTSGEDRAAID BIOGARDE
  10. MARGARINE
  11. ROOMBOTER
  12. SCHAPENMELK
  13. SLAGROOM
  14. SOJAMELK
  15. YOGHURT
  16. YOGHURT, RECHTSGEDRAAID

 

GRANEN

  1. BOEKWEIT
  2. GERST
  3. GERSTEMEEL
  4. GIERST (Quinoa, Gierstmeel, vlokken en popcorn)
  5. GLUTEN (MIX)
  6. HAVER
  7. HAVERMEEL
  8. MAISMEEL
  9. MAIZENA, sauzen en soepen
  10. ROGGE, ontbijtkoek, crackebrod
  11. RIJST, WIT
  12. RIJST, ZILVERVLIES
  13. SOJAMEEL
  14. TARWE
  15. TARWEMEEL
  16. ZEMELEN

 

KRUIDEN / SPECERIJEN

  1. ANIJS
  2. BASILICUM
  3. BIESLOOK
  4. BONENKRUID
  5. CHILIPOEDER
  6. DILLE
  7. KANEEL
  8. KERRIE
  9. KOMIJN
  10. KORIANDER
  11. KRUIDNAGEL
  12. MARJOLEIN
  13. MOSTERDZAAD
  14. NOOTMUSKAAT
  15. PAPRIKAPOEDER
  16. PEPER, WIT
  17. PEPER, ZWART
  18. PETERSELIE
  19. SELDERIJ
  20. THIJM
  21. ZEEZOUT

 

NOTEN

  1. AMANDELEN
  2. BRAZILNOTEN
  3. CASHEWNOTEN
  4. COCOSNOTEN
  5. HAZELNOTEN
  6. PECANNOTEN
  7. PINDA
  8. SESAMZAAD
  9. WALNOTEN
  10. ZONNEBLOEM PITTEN

 

DRANKEN

  1. CICHOREI KOFFIE
  2. GRANENKOFFIE
  3. KOFFIE
  4. THEE, CHINEES
  5. THEE, KAMILLE
  6. THEE, ZWARTE

 

ALCOHOLISCHE DRANKEN

  1. BIER
  2. ALCOHOL VRIJ BIER
  3. JENEVER
  4. PORT, ROOD
  5. SHERRY
  6. WHISKY
  7. WIJN, ROOD
  8. WIJN, WIT

 

OLIËN

  1. MAISKIEMOLIE
  2. OLIJFOLIE
  3. TARWEKIEMOLIE
  4. ZONNEBLOEMOLIE

 

SAUZEN

  1. FRITESSAUS
  2. KETCHUP
  3. KETJAP
  4. MAYONAISE
  5. MOSTERD
  6. TAMARI (GLUTENVRIJE SOYASAUS)

 

SNOEP

  1. CACAO
  2. CAROB (VERVANGER VAN CACAO/ CACAO POEDER)
  3. CHOCOLADE, MELK
  4. CHOCOLADE, PUUR
  5. CHOCOLADE- FANTASIE
  6. MARSEPEIN
  7. PEPERMUNT

 

BAKPRODUCTEN

  1. BAKKERSGIST
  2. BAKPOEDER
  3. BROODDEEG, WIT
  4. BROODVERBETERAAR, WITBROOD
  5. BROODVERBETERAAR, TARWEBROOD
  6. GELATINE (taartjes, vaak in drop, gelatinepudding)
  7. ZUURDESEM

 

ZOETSTOFFEN

  1. AHORNSIROOP
  2. ASPARTAAM (KUNSTMATIGE ZOETSTOF)
  3. CYCLAMAAT (ZOETSTOF)
  4. FRUCTOSE (VRUCHTENSUIKER) (vooral in honing)
  5. GERSTEMOUTSTROOP
  6. HONING
  7. LACTOSE
  8. MAISSTROOP
  9. MANNIT (NATUURLIJKE ZOETSTOF)
  10. SACCHARINE-NA (KUNSTMATIGE ZOETSTOF)
  11. SORBITOL
  12. SUIKER, WIT
  13. SUIKER, RIET

 

AROMA’S

  1. AARDBEIENAROMA
  2. ABRIKOZENAROMA
  3. CITROENAROMA
  4. FRAMBOZENAROMA
  5. SINAASAPPELAROMA

 

ETHERISCHE OLIËN

  1. BASILICUM ETHER.OLIE
  2. KAJEPUT ETHER.OLIE
  3. MARJOLEIN ETHER.OLIE
  4. PEPERMUNT ETHER.OLIE

 

SMAAKSTOFFEN

  1. ANETHOL (geeft de typische smaak aan Anijs en Venkel)
  2. ETHYLVANILLINE (synthetische kunstmatige Vanille aroma oa. Chocolade, ijs, snoepgoed)
  3. MENTHOL
  4. VANILLINE

 

KLEURSTOFFEN

  1. E 102 (synthetische gele kleurstof , frisdranken, snoep, bakproducten, vanille vla en taart)
  2. E 104 (gele kleurstof)
  3. E 110 (synthetische gele azokleurstof in snoep en margarines)
  4. E 120 (rode kleurstof afkomstig van bladluizen (bijv. vitalinea aardbei, winegums)
  5. E 122 (rode synthetische azokleurstof (hyperactiviteit)
  6. E 123
  7. E 124 (rode synthetische azokleurstof (hyperactiviteit)
  8. E 127 (rode kleurstof zit alleen in geconfijnte kersen)
  9. E 132 (blauw paarse poeder, kleurstof gebruikt voor textiel in voedsel, tabletten en capsules)
  10. E 133 (briljant blauw, cosmeticaroomijschocopastakauwgom en sportdrank. Inname in grote hoeveelheden kan hyperactiviteit, slapeloosheid, astma en huidreacties veroorzaken)
  11. E 151
  12. MIX GEEL
  13. MIX ROOD
  14. MIX BRUIN

 

ANTI – OXYDANTEN

  1. E 310 (Propylgallaat (aardappelproducten, gedroogde soepen en sauzen, chips en kauwgom)
  2. E 312 (Dodecylgallaat (aardappelproducten, gedroogde soepen en sauzen, chips en kauwgom)
  3. E 320 (om voeding langer houdbaar te houden)
  4. E 321 (zit in pepermunt, kauwgom (V6 en Sportlife)

 

CONSERVERINGSMIDDELEN

  1. E 200 (Sorbinezuur, tegen schimmels en gisten (bijna alle eet en drinkwaren, jams, fruitproducten, sauzen, margarine, kaas, wijn)
  2. E 202
  3. E 210
  4. E 211 (Benzoëzuur, komt voor in fruit vooral bessen (granberries). Behalve in fruit komen benzoaten ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten)
  5. E 212 (Kalium benzoaat, komt voor in fruit vooral bessen (granberries). Behalve in fruit komen kaliumbenzoaat ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten)
  6. E 214 (Synthetische ester van benoezuur, conserveersmiddel tegen gisten, bacteriën in zure producten)
  7. E 216 (tegen gisten, meestal toegepast in salades, sauzen, zoetwaren en visconserven)
  8. E 218
  9. E 220
  10. E 221
  11. E 222
  12. E 223
  13. E 224 (Kaliumwaterstofsulfiet (wordt gebruikt in vruchten conserveren) Zilveruitjes, wijn, schelpdieren)
  14. E 239 (Hexamine Methenamine (conserveringsmiddel tegen schimmels)
  15. E 249 (Kaliumnitraat (concerveringsmiddel tegen bactérien in vlees)
  16. E 250
  17. E 251 (Natriumnitraat tegen verkleuring van vlees)
  18. E 252 (Kaliumnitraat, Salpeter, Nitre, tegen verkleuring van vlees)

 

EMULGATOREN / STABILISATOREN

  1. E 322 (LECITHINEN S)
  2. E 322 (LECITHINEN D)
  3. E 338
  4. E 339 B
  5. E 340 A
  6. E 340 B
  7. E 340 C
  8. E 341 C
  9. E 450
  10. E 450 A
  11. E 450 C
  12. E 578
  13. E 621 (een smaakversterker de slechtste zit in chips, maggi, bouillonblokjes)
  14. E 622

 

INHALATIE – ALLERGENEN

HAREN

  1. CAVIA
  2. HAMSTER
  3. HOND
  4. KAT
  5. KOE
  6. KONIJN
  7. MUIS
  8. PAARD
  9. RAT
  10. VARKEN

 

VEREN

  1. DUIF
  2. EEND
  3. KANARIE
  4. PAPEGAAI
  5. PARKIET

 

MIJTEN

  1. FARINEAMIJT
  2. HOOIMIJT
  3. HUISMIJT

 

DIVERSE INHALATIE – ALLERGENEN

  1. DORSSTOF
  2. HOOISTOF
  3. HUISSTOF
  4. BONT
  5. DONS
  6. HUMAN DANDER
  7. KAPOK (ZACHTE VEZELS VOOR KUSSENS)
  8. TABAKSROOK
  9. WOL
  10. ZEEGRAS

 

BOOMPOLLEN

  1. BERK
  2. BEUK
  3. DEN
  4. EIK
  5. ELS
  6. ES
  7. ESDOORN
  8. HAAGBEUK
  9. HAZELAAR
  10. KASTANJE
  11. LINDE
  12. PLATAAN
  13. POPULIER
  14. SPAR
  15. WILG

 

KRUIDENPOLLEN

  1. ABSINTALSEM (PLANT)
  2. ALSEM
  3. BRANDNETEL
  4. GANZEVOET
  5. MARGRIET
  6. WEEGBREE
  7. ZURING

 

GRASPOLLEN

  1. BEEMDGRAS
  2. DODDEGRAS
  3. ENGELS RAAIGRAS
  4. FRANS RAAIGRAS
  5. KROPAAR
  6. REUKGRAS
  7. RIET
  8. STRUISGRAS
  9. VOSSESTAART
  10. WITBOL
  11. ZWENKGRAS

 

GRAANGEWASPOLLEN

  1. GERST
  2. HAVER
  3. MAIS
  4. ROGGE
  5. TARWE

 

DIVERSE INSECTEN

  1. BIJ
  2. HONDEVLO
  3. HORZEL
  4. MUG
  5. VLO
  6. WESP

 

UITLAATGASSEN

  1. DIESEL
  2. EURO
  3. LPG
  4. SUPER
  5. PALLADIUM
  6. PLATINUM
  7. RODIUM

 

BESTRIJDINGSMIDDELEN

  1. BASUDIN
  2. CHLOOR
  3. DELTS
  4. DEROSAL
  5. DIMILIR
  6. FORMALINE
  7. MALATHION
  8. SPORGON

 

CHEMICALIËN

  1. ACETONUM
  2. AMALGAAM
  3. CHLOROFYL
  4. CHROOMOXYDE
  5. CITROENZUUR
  6. COBALTNITRAAT (roodachtig kristallijn zout. Wordt toegepast als pigment in verf en inkt)
  7. CRESOL
  8. DIESELOIE
  9. NATRIUMFLUORIDE
  10. NIKKELSULFAAT
  11. NITRIET
  12. PARAFFINE
  13. PHENOL
  14. SALICYLZUUR
  15. TERPENTIJN
  16. WIJNSTEENZUUR

 

DIVERSEN

  1. AD-DRUPPELS
  2. ARABISCHE GOM
  3. BIERGIST
  4. CERA ALBA
  5. CHRYSANTEN
  6. FLUOR
  7. KRANTENINKT
  8. LEVERTRAAN
  9. NIKKEL
  10. PERUBALSEM
  11. TONER
  12. VETSIN
  13. WASMIDDELEN
  14. WOLVET
  • Eend         
  • Geitenvlees                
  • Haas         
  • Hert         
  • Kalfsvlees 
  • Kalkoen    
  • Kip
  • Konijn
  • Kwartel
  • Gans
  • Lamsvlees
  • Ree
  • Rundvlees
  • Struisvogelvlees
  • Varkenvlees               
  • Wild zwijn/ Everzwijn
  • Aardpeer 
  • Amaranth
  • Cassave/ Maniok       
  • Fonio/ Grasgraan       
  • Gierst/ Sorghum        
  • Johannesbrood          
  • Lupine      
  • Mais
  • Pijlwortelmeel/ Arrowrootbloem
  • Boekweit
  • Quinoa     
  • Rijst
  • Tamme Kastanje
  • Tapioka / Maniok
  • Teff
  • Zoete aardappel
  • Gerst
  • Gluten      
  • Haver       
  • Kamut
  • Rogge
  • Spelt
  • Tarwe
  • Aardappel
  • Artisjok    
  • Asperge    
  • Aubergine
  • Bamboescheuten      
  • Bleekselderij              
  • Bloemkool
  • Bonen, groen
  • Broccoli    
  • Chili Cayenne             
  • Chili Habanero           
  • Chili Jalapeno            
  • Chinese Kool              
  • Courgette
  • Erwten, groen
  • Kikkererwten
  • Knolselderij
  • Komkommer/ augurk
  • Kool, boerenkool                        
  • Koolraap
  • Koolrabi
  • Linzen
  • Melokhia / Jute
  • Mungboon/ tauge
  • Okra
  • Olijf
  • Paprika
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Prei
  • Radijs
  • Rode biet
  • Rode Kool
  • Savooiekool
  • Snijbiet
  • Sojaboon
  • Spinazie
  • Spruitjes
  • Tomaat    
  • Tuinboon
  • Ui
  • Venkel
  • Witte kool
  • Wortels
  • Cantharel
  • Kastanjechampignons
  • Champignon
  • Oesterzwam
  • Eekhoorntjesbrood
  • Shiitake
  • Alfa          
  • Anijs         
  • Basilicum 
  • Bieslook   
  • Bonenkruid                
  • Citroenmelisse           
  • Dille          
  • Gember    
  • Jeneverbes                
  • Kanaal      
  • Kappertjes
  • Kardamom
  • Karwijzaad / Kummel
  • Kerrie
  • Kervel
  • Knoflook
  • Komijn/ Djintan
  • Koriander
  • Kruidnagel
  • Kurkuma
  • Laurierblad
  • Lavendel
  • Maggikruid/ Lavas
  • Marjolein/ Marjoraan
  • Mierikswortel
  • Mosterzaad
  • Nootmuskaat/ Muskaatnoot
  • Oregano
  • Paprikapoeder
  • Peper  Wit
  • Peper  Zwart
  • Peterselie
  • Piment
  • Rozemarijn
  • Safraan
  • Salie
  • Tijm
  • Tuinkers
  • Vanille
  • Wilde knoflook
  • Agavesap
  • Honing – Mengsel
  • Ahornsiroop
  • Rietsuiker
  • Bonen, groen

  • Linzen

  • Erwten, groen

  • Mungboon/ Tauge

  • Groene bonen, erwt

  • Sojaboon

  • Kikkererwten

  • Tuinboon

  • Ansjovis
  • Mossel
  • Dorade/ Zeebrasem
  • Oesters
  • Forel
  • Octopus                                                                                                              
  • Garnaal
  • Paling
  • Haai
  • Red Snapper/ Rode Zeebaars
  • Haring
  • Rivierkreeft
  • Heek
  • Roodbaars
  • Heilbot
  • Sardine
  • Inktvis/ Sepia
  • Schelvis
  • Kabeljauw
  • Schol/ Platvis
  • Karper
  • Snoekbaars
  • Koolvis
  • St. Jacobsschelp
  • Kreeft
  • Tonijn
  • Makreel
  • Zalm
  • Meerval
  • Zeebaars
  • Zeeduivel
  • Zeetong
  • Zwaardvis
  • Ganzenei
  • Kippenei volledig
  • Kippenei eigeel
  • Kwartelei
  • Kippenei eitwit
  • Aalbes
  • Kers
  • Aardbei
  • Kiwi
  • Abrikoos
  • Kruisbes
  • Ananas
  • Kweeper
  • Appel
  • Limoen
  • Avocado
  • Lychee
  • Banaan
  • Mandarijn
  • Blauwe bes/ Bosbes
  • Mango
  • Bramen
  • Mirabel/ Gele Pruim
  • Cactusvijg
  • Nectarine
  • Citroen
  • Papaya
  • Dadel
  • Peer
  • Druif
  • Perzik
  • Duindoorn
  • Pruim
  • Framboos
  • Rabarber
  • Granaatappel
  • Rode bes
  • Grapefruit
  • Pompelmoes
  • Sinaasappel
  • Guave
  • Vijg
  • Honingmeloen
  • Galiameloen
  • Veenbes/ Granberries
  • Watermeloen
  • Amandel
  • Pinda/ Aardnoot
  • Cacaoboon
  • Pistachenoot
  • Cashewnoot
  • Pompoenpitten
  • Hazelnoot
  • Sesamzaad
  • Kokosnoot
  • Walnoot
  • Lijnzaad
  • Zonnebloempitten
  • Maanzaad
  • Macadamianoot
  • Paranoot
  • Pijnboompitten
  • Brandnetel
  • Rozenbottel
  • Kamille
  • Tannine – HSA
  • Koffie
  • Thee, groen
  • Pepermunt
  • Thee, zwart
    Rooibosthee
  • Bakkergist
  • Biergist
  • Benzoëzuur (E211)
  • Sorbinezuur (E200)
  • Agar-agar (E406)
  • Tragacanth/ Tragant (E413)
  • Carrageen (E407)
  • Xanthaangom (E415)
  • Guarpitmeel/ Guargom (E412)
  • Pectine (E440)
  • Rode algen (Nori)
  • Spirulina
  • Aloe Vera
  • Sukadecitroen
  • Aspergillus niger
  • Wijnbladen
  • Candida