Allergenen lijst
VOORTEST
- CAUSTICUM 30 DH
- HISTAMINE 8 DH – (chemische neurotransmitter die door het lichaam wordt aangemaakt tijdens een allergische reactie)
- HISTAMINE 30 DH
- HISTAMINE 60 DH
- ALCOHOL
- MELKSUIKER (lactose-Intolerantie)
VERZAMELAMPULLEN
- PEULVRUCHTEN
- BLADGROENTEN
- KOOLSOORTEN
- KNOLGEWASSEN
- STENGELGEWASSEN
- VRUCHTEN
- PADDESTOELEN
- CITRUSVRUCHTEN
- INHEEMSE VRUCHTEN
- UITHEEMSE VRUCHTEN
- VLEES/GEVOGELTE
- VIS
- SCHAAL- & SCHELPDIEREN
- ZUIVEL PRODUCTEN
- GRANEN
- KRUIDEN/ SPECERIJEN
- NOTEN
- DRANKEN
- ALCOHOLISCHE DRANKEN
- OLIËN EN SAUZEN
- SNOEP
- BAKPRODUCTEN
- ZOETSTOFFEN
- AROMA’S/ETHER. OLIËN & SMAAKSTOFFEN
- KLEURSTOFFEN
- ANTI-OXYDANTEN
- CONSERVERINGSMIDDELEN
- EMULGATOREN, STABILISATOREN
- INHALATIE- ALLERGENEN
- BOOMPOLLEN
- KRUIDENPOLLEN
- GRASPOLLEN
- GRAANGEWASPOLLEN
- INSEKTEN
- UITLAATGASSEN
- BESTRIJDINGSMIDDELEN
- CHEMICALIËN
GROENTEN:
PEULVRUCHTEN
- BONEN, BRUINE
- BONEN, WITTE
- CAPUCIJNERS
- DOPERWTEN
- LINZEN
- PEULEN
- SNIJBONEN
- SOJABONEN
- SPERCIEBONEN
- SPLITERWTEN
- TAUGÉ
- TUINBONEN
BLADGROENTEN
- ANDIJVIE
- KOMBU (ZEEWIER)
- LOLLO ROSSO (Rode sla)
- POSTELEIN
- SLA, KROP-
- SLA, ROOD
- SLA, VELD-
- SLA, IJSBERG-
- SPINAZIE
KOOLSOORTEN
- BLOEMKOOL
- BOERENKOOL
- BROCCOLI
- KOOL, CHINEES
- KOOL, GROEN
- KOOL, ROOD
- KOOL, SAVOOIE
- KOOL, SPITS-
- KOOL, WIT
- SPRUITEN
- ZUURKOOL
KNOLGEWASSEN
- AARDAPPEL
- AARDAPPEL, NIEUW
- AARDAPPEL, ZOET
- ARTISJOK
- BIETEN
- KNOFLOOK
- KNOLRAAP
- KNOLSELDERIJ
- RADIJS
- RAMENAS
- UI
- UI, ROOD
- WORTELEN
STENGELGEWAS
- ASPERGE
- BLEEKSELDERIJ
- PREI
- RABARBER
- WITLOF
VRUCHTEN
- AUBERGINE
- COURGETTE
- KOMKOMMER
- PAPRIKA
- POMPOEN
- TOMAAT
PADDESTOELEN
- CHAMPIGNONS
- CHAMPIGNONS, CHINESE
- OESTERZWAM
VRUCHTEN
CITRUSVRUCHTEN
- CITROEN
- GRAPEFRUIT
- LIMOEN
- MANDARIJN
- SINAASAPPEL
INHEEMSE VRUCHTEN
- AARDBEIEN
- ABRIKOOS
- APPEL
- BOSBES
- BRAAM
- FRAMBOOS
- KERS, ZOET
- KERS, ZUUR
- PEER
- PRUIM
UITHEEMSE VRUCHTEN
- ANANAS
- AVOCADO
- BANAAN
- DRUIF, BLAUW
- DRUIF, WIT
- GEMBER
- GEMBER, GECONFIJT
- KIWI
- KRENTEN
- MANGO
- MELOEN
- PERZIK
- ROZIJNEN
- WATERMELOEN
VLEES / GEVOGELTE
- EIGEEL
- EIWIT
- EENDENVLEES
- KALFSVLEES
- KALKOEN
- KIPPENVLEES
- LAMSVLEES
- PAARDENVLEES
- RUNDVLEES
- SCHAPENVLEES
- VARKENSVLEES
- VARKENSVET
VIS
- FOREL
- HARING
- HEILBOT
- KABELJAUW
- KARPER
- PALING
- SARDIEN
- SCHOL
- TONIJN
- ZALM
- ZEETONG
SCHAAL- & SCHELPDIEREN
- GARNAAL
- KRAB
- KREEFT
- MOSSELEN
- OESTER
- SCHELPDIEREN, KLEINE
ZUIVELPRODUCTEN
- CHOCOLADEMELK
- GEITENMELK
- HALVARINE
- KARNEMELK
- KAZEN, HARDE
- KAZEN, FRANSE
- KOEMELK
- KWARK
- KWARK, RECHTSGEDRAAID BIOGARDE
- MARGARINE
- ROOMBOTER
- SCHAPENMELK
- SLAGROOM
- SOJAMELK
- YOGHURT
- YOGHURT, RECHTSGEDRAAID
GRANEN
- BOEKWEIT
- GERST
- GERSTEMEEL
- GIERST (Quinoa, Gierstmeel, vlokken en popcorn)
- GLUTEN (MIX)
- HAVER
- HAVERMEEL
- MAISMEEL
- MAIZENA, sauzen en soepen
- ROGGE, ontbijtkoek, crackebrod
- RIJST, WIT
- RIJST, ZILVERVLIES
- SOJAMEEL
- TARWE
- TARWEMEEL
- ZEMELEN
KRUIDEN / SPECERIJEN
- ANIJS
- BASILICUM
- BIESLOOK
- BONENKRUID
- CHILIPOEDER
- DILLE
- KANEEL
- KERRIE
- KOMIJN
- KORIANDER
- KRUIDNAGEL
- MARJOLEIN
- MOSTERDZAAD
- NOOTMUSKAAT
- PAPRIKAPOEDER
- PEPER, WIT
- PEPER, ZWART
- PETERSELIE
- SELDERIJ
- THIJM
- ZEEZOUT
NOTEN
- AMANDELEN
- BRAZILNOTEN
- CASHEWNOTEN
- COCOSNOTEN
- HAZELNOTEN
- PECANNOTEN
- PINDA
- SESAMZAAD
- WALNOTEN
- ZONNEBLOEM PITTEN
DRANKEN
- CICHOREI KOFFIE
- GRANENKOFFIE
- KOFFIE
- THEE, CHINEES
- THEE, KAMILLE
- THEE, ZWARTE
ALCOHOLISCHE DRANKEN
- BIER
- ALCOHOL VRIJ BIER
- JENEVER
- PORT, ROOD
- SHERRY
- WHISKY
- WIJN, ROOD
- WIJN, WIT
OLIËN
- MAISKIEMOLIE
- OLIJFOLIE
- TARWEKIEMOLIE
- ZONNEBLOEMOLIE
SAUZEN
- FRITESSAUS
- KETCHUP
- KETJAP
- MAYONAISE
- MOSTERD
- TAMARI (GLUTENVRIJE SOYASAUS)
SNOEP
- CACAO
- CAROB (VERVANGER VAN CACAO/ CACAO POEDER)
- CHOCOLADE, MELK
- CHOCOLADE, PUUR
- CHOCOLADE- FANTASIE
- MARSEPEIN
- PEPERMUNT
BAKPRODUCTEN
- BAKKERSGIST
- BAKPOEDER
- BROODDEEG, WIT
- BROODVERBETERAAR, WITBROOD
- BROODVERBETERAAR, TARWEBROOD
- GELATINE (taartjes, vaak in drop, gelatinepudding)
- ZUURDESEM
ZOETSTOFFEN
- AHORNSIROOP
- ASPARTAAM (KUNSTMATIGE ZOETSTOF)
- CYCLAMAAT (ZOETSTOF)
- FRUCTOSE (VRUCHTENSUIKER) (vooral in honing)
- GERSTEMOUTSTROOP
- HONING
- LACTOSE
- MAISSTROOP
- MANNIT (NATUURLIJKE ZOETSTOF)
- SACCHARINE-NA (KUNSTMATIGE ZOETSTOF)
- SORBITOL
- SUIKER, WIT
- SUIKER, RIET
AROMA’S
- AARDBEIENAROMA
- ABRIKOZENAROMA
- CITROENAROMA
- FRAMBOZENAROMA
- SINAASAPPELAROMA
ETHERISCHE OLIËN
- BASILICUM ETHER.OLIE
- KAJEPUT ETHER.OLIE
- MARJOLEIN ETHER.OLIE
- PEPERMUNT ETHER.OLIE
SMAAKSTOFFEN
- ANETHOL (geeft de typische smaak aan Anijs en Venkel)
- ETHYLVANILLINE (synthetische kunstmatige Vanille aroma oa. Chocolade, ijs, snoepgoed)
- MENTHOL
- VANILLINE
KLEURSTOFFEN
- E 102 (synthetische gele kleurstof , frisdranken, snoep, bakproducten, vanille vla en taart)
- E 104 (gele kleurstof)
- E 110 (synthetische gele azokleurstof in snoep en margarines)
- E 120 (rode kleurstof afkomstig van bladluizen (bijv. vitalinea aardbei, winegums)
- E 122 (rode synthetische azokleurstof (hyperactiviteit)
- E 123
- E 124 (rode synthetische azokleurstof (hyperactiviteit)
- E 127 (rode kleurstof zit alleen in geconfijnte kersen)
- E 132 (blauw paarse poeder, kleurstof gebruikt voor textiel in voedsel, tabletten en capsules)
- E 133 (briljant blauw, cosmetica, roomijs, chocopasta, kauwgom en sportdrank. Inname in grote hoeveelheden kan hyperactiviteit, slapeloosheid, astma en huidreacties veroorzaken)
- E 151
- MIX GEEL
- MIX ROOD
- MIX BRUIN
ANTI – OXYDANTEN
- E 310 (Propylgallaat (aardappelproducten, gedroogde soepen en sauzen, chips en kauwgom)
- E 312 (Dodecylgallaat (aardappelproducten, gedroogde soepen en sauzen, chips en kauwgom)
- E 320 (om voeding langer houdbaar te houden)
- E 321 (zit in pepermunt, kauwgom (V6 en Sportlife)
CONSERVERINGSMIDDELEN
- E 200 (Sorbinezuur, tegen schimmels en gisten (bijna alle eet en drinkwaren, jams, fruitproducten, sauzen, margarine, kaas, wijn)
- E 202
- E 210
- E 211 (Benzoëzuur, komt voor in fruit vooral bessen (granberries). Behalve in fruit komen benzoaten ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten)
- E 212 (Kalium benzoaat, komt voor in fruit vooral bessen (granberries). Behalve in fruit komen kaliumbenzoaat ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten)
- E 214 (Synthetische ester van benoezuur, conserveersmiddel tegen gisten, bacteriën in zure producten)
- E 216 (tegen gisten, meestal toegepast in salades, sauzen, zoetwaren en visconserven)
- E 218
- E 220
- E 221
- E 222
- E 223
- E 224 (Kaliumwaterstofsulfiet (wordt gebruikt in vruchten conserveren) Zilveruitjes, wijn, schelpdieren)
- E 239 (Hexamine Methenamine (conserveringsmiddel tegen schimmels)
- E 249 (Kaliumnitraat (concerveringsmiddel tegen bactérien in vlees)
- E 250
- E 251 (Natriumnitraat tegen verkleuring van vlees)
- E 252 (Kaliumnitraat, Salpeter, Nitre, tegen verkleuring van vlees)
EMULGATOREN / STABILISATOREN
- E 322 (LECITHINEN S)
- E 322 (LECITHINEN D)
- E 338
- E 339 B
- E 340 A
- E 340 B
- E 340 C
- E 341 C
- E 450
- E 450 A
- E 450 C
- E 578
- E 621 (een smaakversterker de slechtste zit in chips, maggi, bouillonblokjes)
- E 622
INHALATIE – ALLERGENEN
HAREN
- CAVIA
- HAMSTER
- HOND
- KAT
- KOE
- KONIJN
- MUIS
- PAARD
- RAT
- VARKEN
VEREN
- DUIF
- EEND
- KANARIE
- PAPEGAAI
- PARKIET
MIJTEN
- FARINEAMIJT
- HOOIMIJT
- HUISMIJT
DIVERSE INHALATIE – ALLERGENEN
- DORSSTOF
- HOOISTOF
- HUISSTOF
- BONT
- DONS
- HUMAN DANDER
- KAPOK (ZACHTE VEZELS VOOR KUSSENS)
- TABAKSROOK
- WOL
- ZEEGRAS
BOOMPOLLEN
- BERK
- BEUK
- DEN
- EIK
- ELS
- ES
- ESDOORN
- HAAGBEUK
- HAZELAAR
- KASTANJE
- LINDE
- PLATAAN
- POPULIER
- SPAR
- WILG
KRUIDENPOLLEN
- ABSINTALSEM (PLANT)
- ALSEM
- BRANDNETEL
- GANZEVOET
- MARGRIET
- WEEGBREE
- ZURING
GRASPOLLEN
- BEEMDGRAS
- DODDEGRAS
- ENGELS RAAIGRAS
- FRANS RAAIGRAS
- KROPAAR
- REUKGRAS
- RIET
- STRUISGRAS
- VOSSESTAART
- WITBOL
- ZWENKGRAS
GRAANGEWASPOLLEN
- GERST
- HAVER
- MAIS
- ROGGE
- TARWE
DIVERSE INSECTEN
- BIJ
- HONDEVLO
- HORZEL
- MUG
- VLO
- WESP
UITLAATGASSEN
- DIESEL
- EURO
- LPG
- SUPER
- PALLADIUM
- PLATINUM
- RODIUM
BESTRIJDINGSMIDDELEN
- BASUDIN
- CHLOOR
- DELTS
- DEROSAL
- DIMILIR
- FORMALINE
- MALATHION
- SPORGON
CHEMICALIËN
- ACETONUM
- AMALGAAM
- CHLOROFYL
- CHROOMOXYDE
- CITROENZUUR
- COBALTNITRAAT (roodachtig kristallijn zout. Wordt toegepast als pigment in verf en inkt)
- CRESOL
- DIESELOIE
- NATRIUMFLUORIDE
- NIKKELSULFAAT
- NITRIET
- PARAFFINE
- PHENOL
- SALICYLZUUR
- TERPENTIJN
- WIJNSTEENZUUR
DIVERSEN
- AD-DRUPPELS
- ARABISCHE GOM
- BIERGIST
- CERA ALBA
- CHRYSANTEN
- FLUOR
- KRANTENINKT
- LEVERTRAAN
- NIKKEL
- PERUBALSEM
- TONER
- VETSIN
- WASMIDDELEN
- WOLVET
- Eend
- Geitenvlees
- Haas
- Hert
- Kalfsvlees
- Kalkoen
- Kip
- Konijn
- Kwartel
- Gans
- Lamsvlees
- Ree
- Rundvlees
- Struisvogelvlees
- Varkenvlees
- Wild zwijn/ Everzwijn
- Aardpeer
- Amaranth
- Cassave/ Maniok
- Fonio/ Grasgraan
- Gierst/ Sorghum
- Johannesbrood
- Lupine
- Mais
- Pijlwortelmeel/ Arrowrootbloem
- Boekweit
- Quinoa
- Rijst
- Tamme Kastanje
- Tapioka / Maniok
- Teff
- Zoete aardappel
- Gerst
- Gluten
- Haver
- Kamut
- Rogge
- Spelt
- Tarwe
- Aardappel
- Artisjok
- Asperge
- Aubergine
- Bamboescheuten
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Bonen, groen
- Broccoli
- Chili Cayenne
- Chili Habanero
- Chili Jalapeno
- Chinese Kool
- Courgette
- Erwten, groen
- Kikkererwten
- Knolselderij
- Komkommer/ augurk
- Kool, boerenkool
- Koolraap
- Koolrabi
- Linzen
- Melokhia / Jute
- Mungboon/ tauge
- Okra
- Olijf
- Paprika
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Radijs
- Rode biet
- Rode Kool
- Savooiekool
- Snijbiet
- Sojaboon
- Spinazie
- Spruitjes
- Tomaat
- Tuinboon
- Ui
- Venkel
- Witte kool
- Wortels
- Cantharel
- Kastanjechampignons
- Champignon
- Oesterzwam
- Eekhoorntjesbrood
- Shiitake
- Alfa
- Anijs
- Basilicum
- Bieslook
- Bonenkruid
- Citroenmelisse
- Dille
- Gember
- Jeneverbes
- Kanaal
- Kappertjes
- Kardamom
- Karwijzaad / Kummel
- Kerrie
- Kervel
- Knoflook
- Komijn/ Djintan
- Koriander
- Kruidnagel
- Kurkuma
- Laurierblad
- Lavendel
- Maggikruid/ Lavas
- Marjolein/ Marjoraan
- Mierikswortel
- Mosterzaad
- Nootmuskaat/ Muskaatnoot
- Oregano
- Paprikapoeder
- Peper Wit
- Peper Zwart
- Peterselie
- Piment
- Rozemarijn
- Safraan
- Salie
- Tijm
- Tuinkers
- Vanille
- Wilde knoflook
- Agavesap
- Honing – Mengsel
- Ahornsiroop
- Rietsuiker
Bonen, groen
Linzen
Erwten, groen
Mungboon/ Tauge
Groene bonen, erwt
Sojaboon
Kikkererwten
Tuinboon
- Ansjovis
- Mossel
- Dorade/ Zeebrasem
- Oesters
- Forel
- Octopus
- Garnaal
- Paling
- Haai
- Red Snapper/ Rode Zeebaars
- Haring
- Rivierkreeft
- Heek
- Roodbaars
- Heilbot
- Sardine
- Inktvis/ Sepia
- Schelvis
- Kabeljauw
- Schol/ Platvis
- Karper
- Snoekbaars
- Koolvis
- St. Jacobsschelp
- Kreeft
- Tonijn
- Makreel
- Zalm
- Meerval
- Zeebaars
- Zeeduivel
- Zeetong
- Zwaardvis
- Ganzenei
- Kippenei volledig
- Kippenei eigeel
- Kwartelei
- Kippenei eitwit
- Aalbes
- Kers
- Aardbei
- Kiwi
- Abrikoos
- Kruisbes
- Ananas
- Kweeper
- Appel
- Limoen
- Avocado
- Lychee
- Banaan
- Mandarijn
- Blauwe bes/ Bosbes
- Mango
- Bramen
- Mirabel/ Gele Pruim
- Cactusvijg
- Nectarine
- Citroen
- Papaya
- Dadel
- Peer
- Druif
- Perzik
- Duindoorn
- Pruim
- Framboos
- Rabarber
- Granaatappel
- Rode bes
- Grapefruit
- Pompelmoes
- Sinaasappel
- Guave
- Vijg
- Honingmeloen
- Galiameloen
- Veenbes/ Granberries
- Watermeloen
- Amandel
- Pinda/ Aardnoot
- Cacaoboon
- Pistachenoot
- Cashewnoot
- Pompoenpitten
- Hazelnoot
- Sesamzaad
- Kokosnoot
- Walnoot
- Lijnzaad
- Zonnebloempitten
- Maanzaad
- Macadamianoot
- Paranoot
- Pijnboompitten
- Brandnetel
- Rozenbottel
- Kamille
- Tannine – HSA
- Koffie
- Thee, groen
- Pepermunt
- Thee, zwart
Rooibosthee
- Bakkergist
- Biergist
- Benzoëzuur (E211)
- Sorbinezuur (E200)
- Agar-agar (E406)
- Tragacanth/ Tragant (E413)
- Carrageen (E407)
- Xanthaangom (E415)
- Guarpitmeel/ Guargom (E412)
- Pectine (E440)
- Rode algen (Nori)
- Spirulina
- Aloe Vera
- Sukadecitroen
- Aspergillus niger
- Wijnbladen
- Candida